7 parasta tekoälykuvankäsittelyohjelmaa
Jos haet tekoälyllä toimivaa kuvankäsittelyohjelmaa, olet saapunut oikeaan paikkaan.
Kuvanmuokkaus on näiden uuden sukupolven kuvankäsittelyohjelmien myötä helpottunut huomattavasti:
Käyttäjän ei tarvitse enää olla mikään photoshop-nörtti osatakseen ammattimaisesti muokata kuvia, vaan nyt kuvanmuokkaus on kenen tahansa hallittavissa. Kiitos tekoälyn.
Eli, halusit sitten vaikkapa poistaa valokuvasta taustan, tai ehostaa kasvoja, tai muuten tehdä kuvalle tarkennusta tai parannusta, niin näillä alla olevilla kuvaohjelmilla saat homman hoidettua helposti.
Toki myös ammattilaiset saavat apua ja nopeutusta omaan työhönsä tekoälyn avulla eli monet näistä kuvaohjelmista ovat myös ammattikäyttöön soveltuvia.
Olit sitten harrastelija, joka haluaa tuunailla lomakuvia tai selfiteitä, tai ammattilainen, joka työstää vaikkapa tuotekuvia verkkokauppaan, alla olevilla tekoälyllä toimivilla kuvankäsittelyohjelmilla kuka tahansa pääsee alkuun ja hyvään vauhtiin kuvien muokkaamisessa.
Jos puolestaan haluat luoda kuvia täysin tyhjästä, tsekkaa myös listaamamme parhaat tekoälykuvageneraattorit. Mutta, aloitetaan AI-kuvanmuokkaajilla:
1. Pixlr – paras ja helppokäyttöisin tekoälyllä toimiva kuvanmuokkaaja?
Pixlr on sellainen ”one-stop-shop”, eli kuvankäsittelyohjelmien Prisma tai Citymarket, jossa löytyy saman katon alta lähes kaikki mahdolliset kuvakäsittelyssä tarvittavat ominaisuudet.
Se on suoraan internet-selaimessa toimiva kuvanmuokkausohjelma, mutta samalla myös tekoälykuvageneraattori, eli sillä voi luoda tyhjästä täysin uusia kuvia.
Mutta jos puhutaan kuvankäsittelystä, sieltä löytyy kaikki yleisimmät muokkausominaisuudet, esimerkiksi taustan poisto, kollaasien luominen, sosiaalisen median sisällön luominen (optimoituna eri alustoille) jne.
Kyseessä on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, ainakin tiettyyn pisteeseen asti, ja lisäominaisuudet saa valjastettua käyttöönsä kohtuullisia maksuja vastaan.
Toimii siis parhaimmillaan selaimessa, mutta myös yksinkertaisemmilla ominaisuuksilla mobiilissa, Apple- tai Android-laitteilla.
2. Adobe Lightroom – ammattimaista valokuvien muokkausta
Vaikka Adoben tuotteet, kuten Photoshop, on tunnettuja siitä, että ne on suunnattu ammattilaisille, on niistä tullut viime vuosina myös paljon helpommin lähestyttäviä eli suomeksi sanottuna, helppokäyttöisempiä.
Adobe Lightroom on tehokas tekoälyllä toimiva valokuvanmuokkaustyökalu, jota osaa lähes kuka tahansa keskivertokärsivällisyydellä varustettu kansalainen käyttää.
Photoshop ja Lightroom ovat siis ammattilaisten suosimia työkaluja, mutta nykyisten tekoälyominaisuuksien myötä niistä on tullut yhä helpompia käyttää. Maksullisia ne tosin ovat ja hinnat ovat alkaen noin kymmenen euroa kuukaudessa.
3. Canva – somettajan ja sisällöntuottajan tehotyökalu
Canva on kenties yksi maailman suosituimpia tekoälyllä toimivia kuvanmuokkausohjelmia. Se toimii suoraan heidän nettisivulta, johon voit tehdä ilmaisen tilin ja päästä heti perusominaisuuksien kera muokkaamaan valokuvia, grafiikkaa, videota ynnä muuta.
Sopii niin harrastelija- kuin ammattikäyttöönkin. On esimerkiksi loistava apuväline sosiaaliseen mediaan sisältöä tehtäessä. Saat suoraan sopivan kokoisia kuvia kullekin alustalle (Facebook, Instagram jne..).
Canvalla tekee myös kätevästi kaikenlaisia visuaalisia tuotoksia, sillä suunnittelee vaikkapa ”merchiä” eli t-paitoja, kuppeja, flyereitä, käyntikortteja sun muuta. Tai tekee kutsukortteja juhliin, tai vaikkapa omia postikortteja.
Canva on kova kuvankäsittelyn yleisjuhta.
4. Remove.bg – suosittu ilmainen kuvaohjelma taustan poistoon!
Remove.bg:llä sen nimensä mukaisesti onnistuu taustan poistaminen kuvasta.
Lataat sinne haluamasi kuvan, vaikkapa itsestäsi, eläimestä, autosta, tuotteista tai mistä tahansa, ja Remove.bg poistaa taustan. Hyvin yksinkertainen kuvaohjelma. Sen jälkeen voit itse lisätä kuvaan taustan tai jättää sen ”tyhjäksi”.
Tämä tekoälyllä toimiva taustanpoistaja on suosittu myös ammattikäytössä:
Sillä voi vaikkapa autokauppias ottaa kuvia missä tahansa huolehtimatta taustasta tai verkkokauppias voi ottaa laadukkaita tuotekuvia myös pienellä budjetilla, ilman kalliita studioratkaisuja.
Tällaisesta työkalusta olisi aloitteleva tuotekuvia napsiva verkkokauppias saanut vain haaveilla 5 vuotta sitten!
Eli jos tavoitteenasi on vain poistaa tausta kuvasta, tällä se onnistuu hyvin nopeasti, jopa ilman rekisteröitymistä.
5. Picsart – helppokäyttöinen AI-kuvankäsittelyohjelma
Picsart on hyvin monipuolinen, tyylikäs ja helppokäyttöinen tekoälyllä toimiva kuvankäsittelyohjelma.
Sopii loistavasti myös ammattikäyttöön, ja siinä on lukuisia ominaisuuksia jokaisen kuvankäsittelijän työn tehostamiseen. Picsartilla voi myös ehostaa vaikkapa omia valokuvia tai luoda avatareja peleihin tai sosiaalisen median profiileihin. Voit ladata itsestäsi normaalin kuvan ja tuunata piirrosversion itsestäsi. Sivukommenttina sanottakoon, että sekin on yksi tulevaisuuden juttuja, eli me ihmiset tulemme identifioimaan internetissä eri avatarien kautta – ihmiset tulevat tekoälyn avulla luomaan uusia versioita itsestään eri yhteisöissä (some, pelit ja muut yhteisöt). Eli, kuvien kasvojen muokkaus onnistuu Picsartilla varsin monipuolisesti.
No mutta, Picsart on siis loistava ja monipuolinen AI-kuvankäsittelyohjelma, jolla käsittelee valokuvat tai muut graafiset luomukset sormen käänteessä. Kokeilemisen arvoinen sekin.
6. Fotor – monipuolinen tekoälyllä toimiva kuvankäsittelyohjelma
Fotor on myöskin Picsartin kaltainen jokapaikan höylä eli monipuolinen kuvaohjelma. Sieltä löytyy monia suosittuja tekoälyominaisuuksia, esimerkiksi:
- taustan poisto (tai jonkin objektin poistaminen taustalta)
- valokuvien ehostus ja terävöittäminen (generatiivinen tekoäly osaa lisätä kuvaan ”tietoa tyhjästä” ja täten korjata kuvissa olevia virheitä)
- vanhojen mustavalkovalokuvien muuttaminen värikuvaksi (muistutus: isovanhempien mustavalkovalokuvat kannattaa pelastaa talteen ajoissa)
- some-profiilien ja -julkaisujen kuvat määrämittaan tehtynä
Fotor on ilmainen tiettyyn pisteeseen asti, mutta jos haluaa vähänkään enemmän ominaisuuksia, varsinkin AI-ominaisuuksia, niin sitten hinnat ovat alkaen muutamasta eurosta kuukaudessa. Näin se menee yleensä kaikissa ohjelmissa. Tekoäly vaatii sen verran servereiltä prosessointitehoa ja internet-liikennettä, että siitä koituu laskua myös sivuston ylläpitäjille. Harvoin löytyy mitään loputtomasti ilmaista tekoälysovellusta, eli jos löytää mieleisensä kuvasovelluksen, on syytä miettiä lompakon raottamista, jotta saa ne kovimmat ominaisuudet rajattomaan käyttöön.
7. Luminar Neo – paras AI-kuvaohjelma valokuvien ehostamiseen?
Luminar Neo on generatiivista tekoälyä hyödyntävä kuvaohjelma, joka soveltuu etenkin valokuvaajille.
Se toimii joko Macille tai Windowsille ladattavana itsenäisenä sovelluksena, tai se voidaan liittää lisäosana Adobe Photoshopiin ja Lightroomiin.
Mutta, itsenäisenä ohjelmana Luminar Neo on varsin helppokäyttöinen ja se on suunnattu etenkin valokuvien ehostamiseen ja optimointiin. Eli jos olet vähänkään totinen valokuvaaja, ja haluat valokuvistasi kaiken irti, Luminar Neo saattaa olla tutustumisen arvoinen tuote. Hinta alkaen 59 euroa vuodessa sisältäen 30 päivän rahat takaisin -takuulla.
Yhteenveto
Niin, mikä on se paras tekoälyllä toimiva kuvankäsittelyohjelma?
Hyviä vaihtoehtoja on monia, ja se mikä on juuri sinulle paras, on lopulta myös fiiliskysymys.
Yllä olevissa kuvaohjelmissa on hieman erilainen ”lookki” ja käyttöliittymä, vaikka monissa niissä on samoja ominaisuuksia, ja se mikä miellyttää yhtä, ei välttämättä miellytä toista. Kannattaa siis kokeilla läpi eri ohjelmia ja asettua siihen, joka toimii juuri itselle. Ja joka sopii omiin käyttötarkoituksiin.
Ja ihan vain välikommenttina:
Joskus kenties tarvitsee vain nopeasti pienentää kuvien tiedostokokoa (jotta esimerkiksi sähköpostiohjelma sallii niiden lähettämisen), silloin olen itse käyttänyt esimerkiksi TinyPNG.com-sivustoa. Lataat sinne yhden tai useamman kuvan (ilman mitään rekisteröitymistä) ja se pienentää ne, laadun usein kärsimättä lainkaan.
Samoin Remove.bg keskittyy lähinnä yhteen tehtävään, eli taustan poistoon. Eli joskus ratkaisu on hyvin yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma, joskus vaaditaan monipuolisempia ohjelmia kuten Pixlr, Canva tai Picsart.
Mutta, siinäpä sanottavamme tekoälyllä toimivista kuvankäsittelyohjelmista.
Jos puolestaan tarvitset jotain muita AI-sovelluksia, vaikkapa puheäänen, musiikin tai tekstin luomiseen, katso seuraavaksi listaamamme parhaat tekoälysovellukset 2024.