Tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa – 7 ideaa
Olemme astumassa tekoälyn käyttöönotossa räjähdysmäisen kasvun vaiheeseen.
Eli:
Seuraavat 5 vuotta mennään kovaa kohti tekoälyä ja siinä ei auta pienyrittäjänkään suhtautua välinpitämättömästi tähän ”ilmaiseen työvoimaan”, jota tekoälysovellukset käytännössä tarjoavat.
Trendit tekoälyn hyödyntämisessä liiketoiminnassa maailmalla ovat tällä hetkellä seuraavanlaisia:
- kehittyvien talouksien maissa, kuten Kiinassa, Intiassa ja Arabiemiraateissa panostetaan eniten, Lännessä vähemmän
- yleisimmät käyttökohteet tekoälylle liiketoiminnassa on sähköpostien automatisointi sekä chatbot-asiakaspalvelun tarjoaminen
- suuryritykset panostavat tällä hetkellä tekoälyyn enemmän kuin pienemmät yritykset
Yksi kriittinen kysymys siis on, mitä tekevät pienet yritykset länsimaissa, esimerkiksi Suomessa?
Suomessa on yli 400 000 yritystä, joissa on alle 10 ihmistä töissä.
Moni on ennakoinut, että tämän vuosikymmenen lopulla ei enää ole olemassa yrityksiä, jotka eivät hyödynnä tekoälyä toiminnassaan. Eli, paras aika alkaa valmistautumaan on nyt.
Tässä siis 7 pikaideaa miten esimerkiksi pienempi yritys voisi hyödyntää tekoälyä omassa liiketoiminnassaan:
1. Asiakaspalvelun automatisointi
Tämä on se itsestäänselvin tapa miten tekoälyä voi käyttää yritystoiminnassa.
Tulevaisuudessa ihmisen antama, kokemukseen ja ammattitaitoon perustuva asiakaspalvelu on ”premiumia” ja tavallisten juoksevien asioiden hoito ulkoistetaan tekoälylle ja tällaisille ”chatboteille”.
Pienetkin verkkokaupat ja nettisivustot voivat helposti eri lisäosilla laittaa tekoälyllä toimivan asiakaspalvelun pystyyn. Tekoäly oppii nopeasti käymällä läpi esimerkiksi juuri kyseisen yrityksen FAQ-osion ja muut sivut läpi, sekä jokaisesta ”asiakaskohtaamisesta” syntyy koneelle lisää tietoa.
2. Suositusjärjestelmien kehittäminen
Suuryritykset, kuten Amazon ja Netflix, käyttävät tekoälyä suositellakseen tuotteita tai sisältöä asiakkaille. Kuten me kaikki tiedetään. He tuntevat meidän mieltymykset melko hyvin.
Nyt myös pienemmillä yrityksillä on varaa alkaa optimoimaan omia suositusjärjestelmiään, erilaisten tekoälyohjelmien avulla.
Datan analysoimisen myötä myyntiprosessit muuttuvat siis tehokkaammiksi, kun yritys hyödyntää asiakasdataa ja tekoälyä.
3. Markkinointi
Eli mitä enemmän asiakkaista on dataa, sitä helpompi heille on myydä.
Asiakasdataa analysoimalla voidaan tekoälyä hyödyntämällä kirjoittaa paremmin kohdennettuja markkinointisähköposteja jo olemassa oleville asiakkaille, tai tehdä
Tai, mikäli kaipaat apua itse luovaan työhön, esimerkiksi some-sisällön tekemiseen tai muuhun sisällöntuotantoon, tekoälystä on huomattava apu erilaisten tekstien kirjoittamisessa. Tsekkaa myös listaamamme tekoälyllä toimivat kuvankäsittelyohjelmat.
Markkinointialan ihmisillä ei ole ollenkaan varaa jättää tekoälyä hyödyntämättä tulevina vuosina.
4. Yleinen henkilökohtainen assistentti
Teollisen ajan johtajalla oli sihteeri, nykyaikana on ollut johdon assistentteja, mutta jo lähitulevaisuudessa käytännössä kaikilla ihmisillä (niin johtajilla, työntekijöillä kuin kenellä tahansa ihmisellä) on oma tekoälyassistentti.
ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot ovat esimerkkejä yleisistä chat-tekoälyistä, joiden kanssa voi käydä keskustelua ja kysyä ideoita, tai pyytää niiltä apua omissa tehtävissä esimerkiksi erilaisten raporttien ja tekstien tiivistämisessä.
5. Markkinatrendien ja kausivaihtelujen ennustaminen
Ennakoiva analytiikka tarjoaa mahdollisuuden yritykselle nähdä tulevaisuuteen.
Eli tekoälyn avulla yritys voi analysoida aiempia myyntitietoja, kausivaihteluja ja markkinatrendejä ennakoidakseen tulevaa kysyntää.
Tämä auttaa optimoimaan käytännön tasolla esimerkiksi tuotteiden varastosaldoja, tai vaikkapa isommassa kuvassa tekoälyn avulla voidaan analysoida yleistä talouden tilannetta.
Kun maailmantilanteet muuttuvat ja ihmisten ostovoima nousee ja laskee, tekoälyn avulla saadaan laajempaa käsitystä mitä kohti mahdolliset myyntitrendit menevät.
6. Palaverien dokumentoiminen ja tehostaminen
Monessa työpaikassa saatetaan puoliturhaan istuskella siellä standardimaisessa yhden tunnin palaverissa kahvia juoden ja pullaa syöden.
Näiden kohtaamisten sosiaalinen hyöty on toki usein olemassa, kun ihmiset saavat nähdä toisiaan elävässä elämässä, mutta, kun puhutaan liiketoiminnan tehostamisesta, niin tekoälyn hyödyntäminen palavereissa tulee olemaan iso juttu.
Esimerkiksi Otter.ai on suosittu tekoälysovellus, joka dokumentoi mitä palavereissa on puhuttu ja ihminen voi tarvittaessa pyytää siltä lyhyen tiivistyksen mistä asioista paltsussa on puhuttu tai etsiä hakusanalla jotain tiettyä asiaa.
Tekoälystä on tulossa tulevaisuudessa ikään kuin ”nauhuri”, joka dokumentoi kaiken mitä on puhuttu ja kirjoitettu.
7. Tekoäly-ystävällisen yrityskulttuurin luominen
Jos yrittäjä miettii kuinka tekoälyä voisi hyödyntää omassa liiketoiminnassa, eikä vielä tiedä miten aloittaa, yksi tapa on yksinkertaisesti luoda tekoälymyönteistä asennetta omalle työpaikalle.
Voi kannustaa työntekijöitä itse testaamaan erilaisia tekoälysovelluksia ja pyytää heiltä palautetta miten tekoälyä voisi hyödyntää juuri heidän työtehtävässään.
Joku voi tietenkin säikähtää, että nyt hän sahaa omaa oksaansa ja menettää seuraavaksi työpaikkansa tekoälylle, mutta, kuten joku viisas sanoi:
Tulevaisuudessa ihmiset eivät välttämättä menetä työpaikkaansa tekoälylle vaan toiselle ihmiselle, joka osaa käyttää tekoälyä. Eli tilanne on vähän sama kuin se, että 90-luvulla faksin käyttöön tottunut toimistotyöntekijä ei olisi suostunut siirtymään sähköpostin käyttöön. Käytännössä kaikki ihmiset tulevat ennemmin tai myöhemmin, joko vapaaehtoisesti tai puolipakotettuna, käyttämään tekoälyä, aivan kuten he alkoivat käyttää sähköpostia tai älypuhelinta tai <syötä tähän jokin inhottava uusi keksintö>.
Yhteenveto
Suuryritykset ottavat nyt kovaa vauhtia tekoälyä käyttöönsä liiketoimintansa tehostamiseen.
Ja tässä AI-vallankumouksessa ei ole varaa pienyrittäjälläkään jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä ja kilpajuoksua juoksematta.
Vaikka pienyrittäjällä on usein vähemmän resursseja ja aikaa järjestellä tekoälykoulutusta henkilökunnalleen, on niidenkin silti jotenkin alettava tutustumaan tekoälyn hyödyntämiseen omassa toiminnassaan.
Lue seuraavaksi listaamamme yli 100 tekoälysovellusta, niin ehkä saat uutta käsitystä miten sitä tekoälyä voisi käyttää juuri sinun alalla ja yrityksessä.